Author Topic: Can't Activate / Bitsum Server unreachable  (Read 528 times)

Offline shm0

  • New
  • *
  • Posts: 3
Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« on: February 23, 2019, 09:14:46 AM »
Hi!
I can't activate Process Lasso.
Process Lasso gives me the message that the Bitsum Webservers are unreachable.
On my router's dns log there is an entry logged for activate.bitsum.com.

--- PING activate.bitsum.com (137.116.55.110) 56(84) bytes of data. ---

--- activate.bitsum.com ping statistics ---
               
packets transmitted    9
received    0
packet loss    100 %
time    8106 ms


traceroute to activate.bitsum.com [137.116.55.110].30 hops max

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  OpenWrt.lan [10.0.x.x]
  2     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
  3     7 ms     8 ms     7 ms  de-nss01a-cr04-te-1-2-0-1045.nss.unity-media.net [81.210.140.18]
  4    13 ms    13 ms    12 ms  de-bom01a-rd02-ae0-0.aorta.net [84.116.196.90]
  5    13 ms    13 ms    20 ms  de-fra01b-rc1-ae20-0.aorta.net [84.116.196.94]
  6    14 ms    14 ms    14 ms  de-fra03b-ri1-ae10-0.aorta.net [84.116.132.178]
  7    13 ms    13 ms    14 ms  213.46.177.66
  8   109 ms   109 ms   109 ms  be-61-0.ibr01.fra30.ntwk.msn.net [104.44.9.250]
  9   109 ms   108 ms   107 ms  be-4-0.ibr02.par30.ntwk.msn.net [104.44.16.51]
 10   107 ms   107 ms   108 ms  be-5-0.ibr02.bio70.ntwk.msn.net [104.44.16.96]
 11   107 ms   107 ms   107 ms  be-2-0.ibr02.orf70.ntwk.msn.net [104.44.17.189]
 12   109 ms   116 ms   108 ms  be-5-0.ibr04.bn6.ntwk.msn.net [104.44.17.185]
 13   106 ms   108 ms   107 ms  ae162-0.icr04.bn6.ntwk.msn.net [104.44.20.138]
 14     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
 15     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
 16     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
 17     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
 18     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
 19     *        *        *     Zeitüberschreitung der Anforderung.
.......................
.......................
.......................

Typing activate.bitsum.com in a browser redirects to bitsum.com webpage.



Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5228
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #1 on: February 23, 2019, 10:35:56 AM »
The failure you see is related to a server check at https://activate.bitsum.com/check.php . You can test it with Internet Explorer (specifically) to ensure the internet API config is correct.

The server will not respond to pings, so your network tools output looks normal.

The IP will now have changed since you last tried.
« Last Edit: February 23, 2019, 09:27:11 PM by Jeremy Collake »
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1661
  • Gender: Male
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #2 on: February 23, 2019, 10:45:47 AM »
I can confirm activation is working.
Bitsum QA Engineer

Offline shm0

  • New
  • *
  • Posts: 3
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #3 on: February 23, 2019, 04:17:33 PM »
Thanks for your answers.

I leaved the ping/traceroutes here, just in case for further diagnostics.
Even though the icmp requests got filtered, like on most systems.

Yes the ip changed to 104.28.23.224 but activation is still not successful.



Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5228
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #4 on: February 23, 2019, 04:50:32 PM »
Did you verify that Internet Explorer (specifically) can connect to the URL listed in my first response?
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline shm0

  • New
  • *
  • Posts: 3
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #5 on: February 23, 2019, 08:17:30 PM »
Thank you for the tip with IE.

I don't use IE.
Upon launch it tries to open a default website from microsoft.
But fails cause TLS was not enabled in the options.
After activating TLS in the IE options Process Lasso started working.
But i don't know why TLS was disabled cause it should be enabled by default.

Thanks again for the tip  ;)

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5228
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Can't Activate / Bitsum Server unreachable
« Reply #6 on: February 23, 2019, 09:49:55 PM »
Ah, yes that would do it ;).

Glad you got it sorted out, and thanks for reporting what the trouble was.
Software Engineer. Bitsum LLC.